LCHF-Västerbottenpaj

Västerbottenpaj är en hörnsten vid varje högtid. Med det här receptet kan du njuta och ändå slippa mjölet.

Förberedelse: 25 minuter
Tillagning: 45 minuter
Portioner: 6

Ingredienser

Pajdeg
Mandelmjöl – 3 dl
Skalade sesamfrön – 0,5 dl
Fiberhusk – 1 msk
Smör – 40 gram
Salt – 1 tsk
Ägg – 1 st
Äggstanning
Ägg – 2 st
Grädde – 2 dl grädde
Salt och svartpeppar – efter önskemål
Fyllning
Västerbottenost, riven – 200 gram

Instruktioner

Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke eller i en matberedare. Jag föredrar det sistnämnda. Det är så mycket enklare, även om det blir en del disk. Blanda hårt tills det blir en bra deg.

Tryck ut degen i en pajform. Ta en gaffel och nagga botten av pajen. Sätt in den i frysen en stund.

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv 200 gram Västerbottenost grovt.

Blanda äggstanningen och vispa så att det blandar sig väl. Salta och peppra.

Ta ut pajformen ur frysen (15-30 minuter) och sätt i ugnen i 8 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och fyll den med den rivna osten. Häll på äggstanningen.

Höj temperaturen i ugnen till 200 grader och stoppa in pajen igen. Låt den gräddas i 30 minuter.

Ta ut pajen och låt den vila en stund innan du delar den.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *