Grillad porchetta

Grillad porchetta

Perfekt för varma sommarkvällar när du vill bjuda dina nära och kära på något gott och grillat. Se till att du har gott om tid eftersom fläsksidan ska grillas i 3 till 4 timmar. Receptet är för 6 personer.

Ingredienser till fyllningen

5 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 selleristjälk
1 matsked hela fänkålsfrön
En kruka salvia
2 matskedar citronskal, finrivet
Salt och svartpeppar

Gör fyllningen så här

Skala och finhacka vitlöken och löken. Hacka sedan sellerin och salvian. Mortla fänkålsfröna grovt och lägg hälften av det till sidan.

Tillsätt vitlök, lök, selleri, salvia, det rivna citronskalet, salt och peppar i morteln och mortla det till en tjock paste. Du kan förbereda detta dagen innan, ställ bara in det i kylen tills det ska användas.

Fläsksida: ingredienser

Cirka 1,5 kilo fläsksida med svål
2 matskedar olivolja
1 matsked flingsalt
2 deciliter marsalavin eller ett vitt vin
De mortlade fänkålsfröna du la undan från fyllningen
Steksnöre

Gör så här

Börja med att skära fläsksidan från långsidan nästan helt igenom. Vik sedan ut den ungefär som en bok.

Bred ut fyllningen du gjorde tidigare och rulla ihop till en rulle. Fäst med steksnöret och skär små snitt i svålen.

Gnid in hela rullen med olivolja, salt och resten av fänkålsfröna. Lägg ner köttet i en ugnssäker form och häll över vinet.

Grilla under lock på indirekt värme i 3-4 timmar. Vänd runt rullen då och då och ös vätskan över köttet. Försök hålla värmen runt 180 grader, fyll på med briketter när det behövs.

När innetemperaturen på köttet är runt 75 grader är det färdigt. Låt det ligga och vila minst 20 minuter innan du serverar.

Stekt kapris: ingredienser

2 matskedar olivolja
3 matskedar kapris
15-20 salviablad

Gör så här

Häll olivoljan i en liten kastrull och ställ den på grillen. Släng ner kaprisen och stek dem i ett par minuter. Ta bort från värmen och lägg ner salviabladen.

Den stekta kaprisen och de grillade grönsakerna tar inte lång tid att tillagas. Börja därför inte med det förrän köttet är färdigt och ska vila.

Grillade grönsaker: ingredienser

400 gram körsbärstomater på kvist
2 knippen grön sparris
Salt

Gör så här

Grilla grönsakerna på direkt värme tills du tycker att de fått fin färg. Krydda med salt. Du kan självklart grilla andra sorters grönsaker om så önskas, till exempel paprika.

När du gjort fyllningen, köttet, kaprisen och grönsakerna är det klart att serveras. Klipp bort snöret från köttet och skiva upp. Lägg ett par skivor på varje tallrik tillsammans med en sked kapris och grönsakerna. Ringla sedan stekskyn över köttet och det är klart att ätas.

Du kan koka potatis om du vill ha mer än grönsaker och ett gott bröd till rekommenderas.

About the author

Comments

  1. Den här rätten med grillad porchetta var en ren njutning för smaklökarna! Tillbehören av grillade grönsaker var precis vad rätten behövde för att kännas komplett. De söta körsbärstomaterna och den lätt knapriga gröna sparrisen kompletterade köttet på ett sätt som bara fräscha grönsaker kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *